Julepynt

Sådan holder du en billig jul

Højt fra træets grønne top, stråler juleglansen…. eller gør den? Juletiden er lang og dyr, og måske er dine tal på din konto allerede mere røde end kuglerne på dit træ? Frygt ej, vi har her samlet en masse gode råd og ideer til at holde en billig jul, uden det behøver være kedeligt eller skamfuldt.

Snak om gaverne

Snak med dem du skal give gave til og aftal et fast gavebudget, og hvis pengene er små, så aftal mindre gaver. Det vil din familie og venner helt klart være forståelige overfor, ingen af dem er interesseret i at modtage en gave fra dig, som du reelt set ikke har råd til. Du synes måske det er skamfuldt at skulle ligge det ud på den måde og blotte din økonomi, men faktum er, at det ikke er spor skamfuldt. Tværtimod er det meget modent og ansvarsbevidst at indrette julegaveindkøbene efter sin økonomi, og det vil din familie og venner også kunne sætte sig ind.

En anden ting du kan snakke med dem du skal give gave til om, er om gaverne må være brugte. På brugt markedet er der rigtig mange penge at spare, og ofte kan man finde ting, som er fuldstændig som nye. Det eneste minus ved brugte gaver er selvfølgelig, at de ikke kan byttes og mange af dem er der måske heller ikke garanti på længere. Så et godt råd er at du selvfølgelig skal se dig for, når du køber brugt, men der er rigtig mange guldfund derude til ingen penge.

Lav et gavebudget

Som vi ofte nævner her på bloggen, er det altid en god ide at ligge et budget, og når det kommer til gaverne, og julen i det hele taget, er dette ingen undtagelse. Lav et excelark over alle dem du skal give gaver til og find ud af, hvor mange penge de hver især skal have gaver for. Så ved du præcis, hvor mange penge du står og skal bruge på julegaver. Når så du har købt en gave til dem, kan du føre det ind i excelarket og på den måde holde styr på alle gaverne. Gaverne er en af de dyreste poster i julen og dermed er et gavebudget afgørende for en billig jul.

Lav indkøbslister

Når du skal ud og købe gaver, og madvarer for den sags skyld, er der mange fristelser i butikkernes vinduer, og det er derfor en god ide at gøre det klart, hvad du skal købe inden du tager hjemmefra. Lav en indkøbsliste over de gaver du skal have, hold dig til den og lad dig ikke friste af de mange andre tilbud, der er i butikkerne i juletiden. Vi mennesker lader os ofte friste af gode tilbud, og i den søde juletid vil vi gerne gøre lidt ekstra godt for vores kære. Derfor ender man ofte med lige at købe lidt ekstra til nogle af dem man giver gaver, og det er lige netop det som vælter dit julebudget – især hvis det i forvejen er stramt.

Spar penge Black Friday

På Black Friday er der mange gode tilbud, og det kan derfor være en god ide at handle julegaverne allerede der. Der er mange store rabatter og tilbud, så det kan være en god ide at bruge tiden på at få klaret indkøbene netop den dag. Gode tilbud bidrager til en billig jul.

Overvej dine egne ønsker

Du kan overveje dine egne ønsker og vende det til, at du faktisk selv kan spare penge ved at lade andre give dig gaver, som du alligevel selv ville gå ud og købe. Hvis du ønsker dig ting, som du ved, at du alligevel selv skal ud og købe, kan du ønske dig dem i julegave og dermed spare de penge.

Brug alternativ indpakning

I stedet for at købe sig fattig i gavepapir og til og fra kort, kan du være lidt kreativ og lave noget af det selv. Du kan lave nogle udklip og klistre på gamle aviser og lave dit helt eget flotte gavepapir. Som til og fra kort kan du fx klippe gamle postkort ud og bruge dem, eller bruge billeder af ungerne eller dig selv. Du kan også dekorere en papkasse med hjemmelavet julepynt eller udklip. Det er kun fantasien som sætter grænser, og så er du godt på vej mod en billig jul.

Juleaktiviteter behøver ikke koste alverden

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis man skal lave en masse med ungerne henover juletiden, men faktisk findes der en masse billige alternativer. Vi har lavet en liste over billige og endda gratis jule aktiviteter

 • Gå en tur og se på julebelysning i jeres by, julelysene er altid hyggelige. Faktisk ligger der i Hinnerup ved Aarhus en gade ved navn Fredensgade som går helt amok med julelys. Det et bestemt et besøg værd.
 • Tag til juletræstænding i byen, det er hyggeligt og koster ikke noget
 • Bag julesmåkager med ungerne, de vil elske det
 • Lav juledekorationer og start med at tage i skoven og find pynt til dekorationerne.
 • Klip julepynt
 • Lav perleplader som julepynt
 • Lav jeres egen julekalender med 24 låger
 • Gå en tur i gågaden og se det flotte julepynt i butikkernes vinduer. Men pas på du ikke lader dig friste af de mange tilbud. Hvis du på forhånd ved at du nemt bliver fristet, så vent til butikkerne har lukket med at tage gåturen gennem gaden.

Lav et budget for hele julen

Som vi nævnte tidligere, er det en god ide med et budget til gaver – men generelt set kan du få stor gavn af et budget for hele julen. Der er mange udgifter henover julen, og det kan der for virke lidt uoverskueligt at skulle i gang med et budget. Men et budget vil i sidste ende være til stor gavn for dig og din økonomi. Her er en liste over ting du bør overveje i dit julebudget

 • Gaver
 • Mad og godter
 • Kalender/adventsgaver
 • Transportudgifter (herunder taxa, broafgift eller lign.)
 • Sociale arrangementer på arbejde
 • Tøj

Et rigtig godt råd når du skal lægge budget er at gå tilbage til december måned sidste år på din bankkonto og skriv ned, hvor mange penge du brugte på de forskellige ting. På den måde kan du tilrettelægge dit budget efter hvad du brugte sidste år og samtidig se, hvad du brugte penge på sidste år. Ud fra de informationer kan du så vurdere, om det fortsat skal være dit budget eller om der er nogle steder, hvor der kan skæres lidt ind. Så er du godt på vej til en billig jul.

Når du så har kigget på dit budget, kan du med fordel dele budgettet op i 12 og lave en opsparing til næste år.

Det kan være svært at få råd til det hele, og måske er du i den situation at du har brug for et lån.

Samlet liste over låneudbydere

Kalender til ungerne

Måske plejer du at lave en pakkekalender eller adventskalender til ungerne. En pakkekalender kan hurtigt blive rigtig dyr med alle de pakker der skal købes og pakkes ind. En god ide kan derfor være at lave en oplevelseskalender i stedet. Sådan at dine unger hver dag får en oplevelse i stedet, og det behøver ikke være noget som koster noget. Det kan fx være at klippe julepynt, at få æbleskiver sammen, at se en god julefilm, at pynte op eller at hente familiens juletræ. På den måde får du både julehygge og kalender på samme tid.

Juletræet

Hvis pengene er små, er et juletræ måske ikke lige det første man vil bruge penge på, men det hører sig trods alt julen til. Du kan derfor høre dit arbejde eller finde en virksomhed i lokalområdet, om du må få deres juletræ. Ofte smider virksomheder alligevel træerne ud, når de går på juleferie. Hvis du forhører dig hos en virksomhed, vil de ofte sige ja tak, for så slipper de selv for at skille sig af med træet. Der er også nogle butikker, som giver deres sidste juletræer væk sidste dag, de holder åbent før jul.

Julemaden behøver ikke kun være dit ansvar

Det er en god ide at fordele julemaden mellem sig, sådan at dine gæster også kommer med lidt. På den måde skal du ikke ud og købe så meget, og samtidig har du heller ikke lige så mange ting at se til på dagen. Mange synes det er helt fair enten at komme med noget selv som gæst eller helt at deles om udgifterne til maden.

Er det nødvendigt med nyt tøj?

Mange mennesker går ud og køber nyt tøj til juleaften og nytårsaften, men er det i virkeligheden nødvendigt? Du kan sikkert sagtens finde noget tøj i skabet, som er lige så fint som et nyt sæt tøj. Hvis du insisterer på at skulle have noget andet tøj, kan du med fordel prøve at gå i genbrug eller et af de mange reol-loppemarkeder, og se om du kan finde noget der. Alternativt kan du også søge på Facebook eller på DBA efter noget nyt tøj.

Spar på strømmen

Juletidens pynt kan hurtigt blive omkostningsfuld hvis man ikke ser sig for. De mange lyskæder kan sluge en del strøm hvis det ikke er LED lyskæder. Selvom det er LED lyskæder er der dog stadig lidt at hente, de behøver jo ikke være tændt alle døgnets timer. Vores forslag er at investere i en timer, de koster ikke særlig meget i Jem og Fix, og så indstille den så julelyset kun er tændt i de mørke timer om aftenen og om morgenen. Så er lyset slukket i dagtimerne og bruger dermed ingen strøm.

Meget julepynt bruger også batterier, de fås billigst hvis man køber en stor kasse ad gangen. Ofte har Harald Nyborg tilbud på en stor pakke batterier i juletiden.

Vi håber denne artikel har været nyttig for dig, og at den har bidraget til at du nu kan holde en billig jul som passer til din økonomi.

Udgivet i Sparetips og tagget , , , , , .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *